Idag firar vi nyår och hälsar våren välkommen på NybyVision!

Nouruz/Newroz är en högtid som firas för att välkomna våren och solens återkomst och infaller varje år på vårdagsjämningen. Högtiden firas främst av perserazeriertadzjikerkirgiseruzbekerturkmenerkazakerkurderbalucherpashtunerzazaer och hazarer

På NybyVision har flera deltagare berättat om sina länders respektive firande. Vi har ätit goda kakor, dansat till musiken som spelades live i cafeterian och berörts av solosång som berättat om längtan efter det land man flytt – och om sorg över det som gått förlorat. Tack för era starka berättelser.

När man firar viktiga högtider vill man vara vänner och familj. Vi gläds åt att få vara varandras nära och kära – när människor vi saknar känns långt bort.

På bilden ser vi några av våra afghanska deltagare uppklädda i festkläder, framför den speciella nyårsdukningen haft sin vilket på persiska betyder ”de sju saker som börjar på s”. Det som måste finnas på bordet är följande:

 

  1. Senjed – söta stenfrukter från det lilla trädet smalbladig silverbuske. Frukten symboliserar ödmjukhet i livet.
  2. Somâq – en sur krydda som symboliserar att framtida måltider ska smaka gott.
  3. Sabze – en bricka med groddar av vetekorn, linser eller liknande. Med detta önskar man att det ska bli ett år med god skörd.
  4. Sib – ett rött äpple som symboliserar skönhet och hälsa.
  5. Samanu – memma som framställs av vetegroddar.
  6. Sir – vitlök, en symbol för hälsa och kampen mot sjukdom.
  7. Serkeh – vinäger, vilket symboliserar omvandling