Inför vårens högtider samlas vi som vanligt till stormöte i cafeterian för att få veta mer om varför vi firar t.ex. Valborg. Varför är skolan stängd och staden full med folk?

Vi firar högtiden som en symbol för den efterlängtade våren – och slutet på vintern. Valborg firas även i Estland, Finland, Lettland, Slovenien, Tjeckien och Tyskland. I Sverige infördes Valborg i den svenska almanackan 1901.  Runt om i Sverige anordnar kommuner och privatpersoner stora eldbål. De har många namn och kallas bl.a. valborgseld, valborgsmässobål, majbål, majkasa eller majbrasa. Förr tändes elden för att bränna upp det gamla och ge plats åt det nya. Ofta samlas vänner och familj för att grilla, ha knytkalas eller picknick.

I studentstäder, som Lund och Uppsala, är Valborg ett tillfälle för fest. Firandet inleds dagar innan med vad som kallas kvalborg och skvalborg. Studenterna sätter på sig sin studentmössa och deltar i festligheter anordnade av så kallade studentnationer och kårer.

På bilden syns en av högtidens stora tilldragelser i Uppsala – forsränningen. Vi rekommenderar deltagarna att ge sig ut på stan tillsammans med familj och vänner för att fira in våren med alla Uppsalabor och tillresta gäster.