På NybyVision brukar vi uppmärksamma viktiga dagar under våra gemensamma raster i cafeterian. Vi kallar det för stormöte, när alla undervisningsgrupper som finns på plats får information tillsammans, om ett samhällsviktigt ämne. Efter rasten kan samtalen fortsätta i det mindre sammanhanget, i det trygga rummet med sin egen grupp.

Förra veckan inföll både Fadimes minnesdag den 21 januari och Förintelsens minnesdag den 27 januari. Två svåra, tunga ämnen – men ständigt aktuella.

Varje år uppmärksammar vi Fadime Sahindals modiga kamp mot hedersnormer och hedersvåld. Vi är skyldiga henne att fortsätta arbetet för alla människors rätt att bestämma över sina egna liv. 

Förintelsens minnesdag uppmärksammas världen över för att hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen. För att världen aldrig får glömma och aldrig får göra samma misstag igen. Minnesdagen är till för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism. Det är en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde